O FARMĚ STRÁŽNÝ
Od 1. ledna 2024 se začíná psát nová historie Farmy Strážný s.r.o. Právě v tento den převzala farmu společnost BioAktiv CZ s.r.o. od dlouholetého přítele Ing. Pavla Vokála.
HISTORIE FARMY
Ing. Pavel Vokál farmu ve Strážném budoval od roku 1993, kdy zprivatizoval část bývalého podniku Statek Vimperk. Zejména kvůli zjednodušení systému ustoupil od šlechtitelského chovu českého strakatého skotu (mléčného plemene) a začal se věnovat chovu masných plemen.
MASNÝ SKOT
Prvním z nich bylo francouzské plemeno Limousine. Dnes na pastvinách najdeme plemena Charolais, Masný simentál a Limousine. Skot se pase na loukách Národního parku Šumava a v blízkém okolí obcí Hliniště a České Žleby na rozloze zhruba 1150 ha. Podívejte se na další informace týkající se naší masné produkce. Nabízíme také uzenářské výrobky vlastní produkce.
JELENÍ A DANČÍ OBORA
Další dominantou farmy je chov jelenů a daňků. Chovný materiál pochází zejména z Maďarska, Nového Zélandu, Anglie a Slovenska. Podívejte se na další informace týkající se naší produkce jeleního a dančího masa.
LOV NA FARMĚ STRÁŽNÝ
Vedlejšími činnostmi na farmě je chov lososovitých ryb, zejména pstruhů, a agroturistika spojená s možností ubytování v rybářském srubu. Pro zájemce o lov na spárkatou zvěř je k dispozici lovecký srub s možností poplatkového odstřelu v soukromém revíru.
DOPLŇKOVÉ SLUŽBY
- Pořez dřeva na vlastní pilnici (kmenová pásová pila)
- Služby okolním obcím i občanům
- Výroba kartonových briket na topení
- Vlastní zpracování krmiva
KVALITA A TRADICE
Navazuje na dlouholetou tradici hospodaření předchozího majitele Ing. Pavla Vokála a pevně věříme, že kvalitu prodávaných produktů, služeb a dalších činností budeme pouze zdokonalovat. Rádi vás na naší farmě přivítáme a těšíme se na vás.
Milan Zvonař & Tomáš Dolejš
jednatelé společnosti Farma Strážný s.r.o.
NAŠE MASO
Hovězí maso produkujeme z vlastního chovu masných plemen Charolais, Limousine a Simmental, kdy se mnohdy jedná i o křížence těchto dvou plemen. Skot se pohybuje volně na pastvinách Národního parku Šumava a okolí obce Hliniště a České Žleby. Porážíme jalovice a býčky ve věku 2 – 3 roky.
Jelení a dančí maso pochází též z faremního chovu. Zvěř je chována v oborách u obce Strážný. Chovní jeleni pochází z Nového Zélandu, Anglie, Maďarska, Slovenska a České republiky. Jejich šlechtěním se zabýval Ing. Pavel Vokál přes 30 let s vynikajícími výsledky.
Maso necháváme zrát ve visu 14 – 21 dní při teplotě 0,5 – 1,5 °C. Využíváme tzv. suché zrání, které je sice nákladnější a časově náročnější, ale nesporně zaručuje nejvyšší kvalitu masa.
Proces zrání, neboli staření masa, je vlastně řada postmortálních biochemických procesů, při kterých maso nabývá požadovaných vlastností, kterými jsou křehkost, barva, chuť a vůně. Okamžikem usmrcení jatečného zvířete jsou zahájeny tyto postmortální procesy zahrnující soubor biochemických proměn a dějů, které svalovinu zvířete transformují v kulinářsky nejvhodnější produkt. Vytváří se křehkost a údržnost masa, odpařuje se voda a maso se „smršťuje“, přičemž se zvýrazňuje jeho barva, chuť i vůně.
VÍTE, ŽE?
- Díky vysokému obsahu plnohodnotných bílkovin patří kvalitní hovězí maso k nejhodnotnějším druhům masa vůbec.
- Hovězí je pro člověka významným zdrojem železa, obsahuje více železa, než ostatní druhy masa. Hovězí – 2,5 mg/100 g, telecí a vepřové – 1 až 1,8 mg/100g, ryby – 0,8 až 1,2 mg/100g
- Se svým vysokým obsahem zinku, selenu, kyseliny listové a vitaminu B12 by mělo spestřovat stůl v každé domácnosti.
- Chcete – li optimalizovat rovnováhu mezi svalovou a tukovou hmotou ve svém těle, zařaďte do svého jídelníčku přírodní zdroj konjugované kyseliny linolové, kterým je kvalitní hovězí maso.
- Pro kulinářskou úpravu je nejvhodnější maso z jatečně zralých zvířat, kdy skot určený k produkci masa tuto podmínku splňuje ve stáří 20 – 30 měsíců. Tomuto věku odpovídají kategorie „ mladý býk“ a „ jalovice“.
- Důležitou vlastností kvalitního masa je jeho „vyzrálost“. Zrání masa je komplex procesů, který zaručuje jeho křehkost a výraznější chuť. Optimální doba zrání u hovězího masa je 14 – 21 dní od porážky zvířete při teplotě 0,5 – 2 °C.
Dalším důležitým bodem pro udržení kvality masa jsou jeho skladovací podmínky. Nejdůležitějším faktorem je skladovací teplota masa, která byse měla pohybovat v rozmezí 0 – 5°C, a druh zabalení, kdy nejefektivnější je maso zavakuovat.